BAJADERA: Omiljeni kolač svih generacija

Novosti online

10. 04. 2024. u 13:00

Nema ništa slađe nego kad se posle dobrog i ukusnog ručka zasladite proverenim slatkišem.

БАЈАДЕРА: Омиљени колач свих генерација

Foto: Jutjub/Printskrin/

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 600 g šećera
  • 200 g putera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g mlečne čokolade
  • za preliv:
  • 1 kašika putera
  • 100 g mlečne čokolade
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i šećer i pustite da provri. Posle ključanja sklonite šerpu sa ringle i ubacite orahe, keks i puter, pa dobro izmešajte dok se sve lepo ne sjedini i dok ne postane homogena smesa.

Posle dobrog mešanja, dobijenu smesu podelite na dva dela, odnosno prebacite u dve činije. U jednu činiju ubacite otopljenu mlečnu čokoladu, a drugi ostavite takav kakav jeste.

Odaberite tacnu na kojoj će biti bajadera, pa prvo rastanjite tamniji deo, odnosno onaj u koji ste stavili čokoladu, pa preko toga onda i onaj svetliji deo. Ostavite u frižider da se lepo ceo kolač stegne i za to vreme pripremite glazuru.

Na pari otopite čokoladu sa puterom, mlekom i ulje, pa mešajte dok se sve ne otopi i ne sjedini.

Preko dobro ohlađenog kolača sipajte glazuru i vratite u frižider da se lepo stegne. Posle nekoliko sati, a možete držati i tokom noći, izvadite i isecite na željene komade. Poslužiti uz kafu ili čaj.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima